Wolontariat dla zwierząt

W naszym Stowarzyszeniu wolontariusze tworzą swoja własna społeczność, której głównym celem jest pomoc zwierzętom. Istoty, które do nas trafiają prawie zawsze mają ogromny bagaż złych doświadczeń, ale każdy jest inny i każdy potrzebuje pomocy.

Dlaczego spacery są tak ważne?

Są tak bardzo ważne przede wszystkim dlatego, że psy je kochają i bardzo ich potrzebują. Spacery pomagają również w socjalizacji, przełamywaniu lęków i barier, dzięki nim jesteśmy w stanie złapać więź z danym psiakiem. A z kolei to daje poczucie stabilności i bezpieczeństwa, każdy psiak potrzebuje czasu, aby otrząsnąć się z traumy i na nowo otworzyć się na człowieka.

W jaki inny sposób działają nasi wolontariusze ?

Bardzo ważnym elementem naszej działalności jest promocja psiaków i kociaków do adopcji w internecie. Istnieje mnóstwo grup na Facebooku, na których udostępnianie ogłoszeń jest naprawdę pomocne w znalezieniu nowego domu dla czworonoga.

Działam dzięki darczyńcom, dlatego też bez organizacji zbiórek nie moglibyśmy funkcjonować. Nasi wolontariusze zajmują się, więc również i tym. Taką zbiórkę można zorganizować np. w swojej szkole, pracy czy wśród znajomych. Listę potrzebnych rzeczy znajdziecie w zakładce “darowizny rzeczowe”.

Niektórzy wolontariusze działają jako domy tymczasowe, więcej na temat tymczasowania znajdziesz w odpowiedniej zakładce. Tak jak już pewnie zauważyliście naszych wolontariuszy ogranicza tylko czas, sposobów na pomaganie jest mnóstwo. Zachęcamy do dołączenia do naszej super ekipy!

WIESIEK1